Galvenais >> Rudens Dārzkopība >> 10 pārsteidzoši fakti par monarha tauriņu

10 pārsteidzoši fakti par monarha tauriņu

Tauriņi — Monarha tauriņu biosfēras rezervāts

Katru pavasari miljoniem monarhu tauriņu atgriežas savās vasaras vairošanās vietās ASV ziemeļaustrumos un Kanādā, aptuveni 3000 jūdžu attālumā no Meksikas, kur viņi devās, lai izvairītos no ziemas aukstuma — migrācijas, kas ir viens no lielākajiem dabas notikumiem uz Zemes.

kā izskatās tornado debesis

Cik daudz jūs zināt par monarhu tauriņu? Šie 10 fakti pārsteigs!

10 pārsteidzoši fakti par monarha tauriņu

  1. Pieaugušā mātīte monarhs tauriņš dēj sīkas olas, kas pārklātas ar lipīgu vielu, kas ir ārkārtīgi toksiskas, pienazāles lapu apakšpusē. Kāpurs izšķiļas no savas olas vairākas dienas vēlāk un izdzīvo uz šīm pienazāles lapām.
  2. Monarhs kāpurs un pieaugušais tauriņš saglabā savā ķermenī inde no piena asaras lapām, tādējādi pasargājot to no plēsēju ēšanas.
  3. Katru pavasari pieaugušie monarhu tauriņi dodas uz ziemeļiem no savas ziemas atelpas Meksikas un Kalifornijas dienvidu mežos un atgriežas rudenī — ceļojums ir aptuveni 2000–3000 jūdžu katrā virzienā!
  4. Monarhs tauriņš turpinās baroties, lidot un vairoties visā ASV un Kanādas dienvidos vairākas paaudzes. Tā ir ceturtā monarhu tauriņu paaudze, kas rudenī migrē uz Meksiku.
  5. Monarhu tauriņi 3000 jūdžu garās migrācijas laikā uz dienvidiem ceļo pat 100 jūdzes dienā.
  6. Migrācijas laikā katrs tauriņš paļaujas uz milzīgo barības daudzumu, ko tas ēda, kad tas bija kāpurs, lai iegūtu degvielu.
  7. Monarhi smaržo ar savām antenām. Nektāru un ūdeni garšo viņu kāju un pēdu maņu matiņi.
  8. Monarhu tauriņi nevar iekost un dzer cauri garai mēlei, ko sauc par a proboscis kas darbojas kā pilinātājs, kas ievelk nektāru. Tāpat kā izvelkamai dārza šļūtenei, tās mēle saritinās zem apakšējās lūpas, kad to neizmanto.
  9. Kad Monarhs tauriņš ir izšķīlies, tas dzīvo tikai aptuveni 2–6 nedēļas.
  10. Monarha tauriņu spilgtās krāsas kalpo kā brīdinājums plēsējiem, ka tie ir indīgi, un tiem vajadzētu uzbrukt uz savu risku! Monarhiem ne tikai slikta garša, bet tie ir indīgi, jo viņu ķermenī atrodas kardenolīdi (steroīdu veids), ko kāpuri iegūst no piena aļģēm, ar kurām tie barojas.

Ko folklora saka par monarhu tauriņu?

Saskaņā ar folkloru, Monarha tauriņa agrīnā migrācija ir viena no 20 smagas ziemas pazīmes uz priekšu!



Ko mēs varam darīt, lai palīdzētu monarha tauriņam attīstīties?

Diemžēl monarhu tauriņi tuvojas izmiršanai. Lai tos glābtu, ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienests, Nacionālā savvaļas dzīvnieku federācija , un Nacionālais zivju un savvaļas dzīvnieku fonds sadarbojas, lai audzētu piena asarus un citus tauriņiem draudzīgus augus gar monarha galveno migrācijas ceļu no Minesotas uz Meksiku.

Mēs arī varam palīdzēt. Lūk, kā to izdarīt:

  • Savā pagalmā izveidojiet savvaļas puķu dārzu tādiem apputeksnētājiem kā monarhs tauriņš un medus bite.
  • Lūdziet vietējo pašvaldību un dārzu klubus sadarboties, lai pilsētas parkos izveidotu apputeksnētāju savvaļas ziedu dārzus utt.
  • Mudiniet vietējos lauksaimniekus ierādīt vietu gar žogu rindām un grāvjos, lai vietējās savvaļas puķes varētu attīstīties, neizmantojot ķīmiskus aerosolus.
  • Stādiet pienzāles savā pagalmā vai laukā.
  • Stādiet vietējās savvaļas puķes gar savu piebraucamo ceļu un nožogojumiem.
  • Nesmidziniet ķīmiskos herbicīdus zālienā, dārzā vai laukos.
  • Ja vietējā elektrības iestāde jūsu īpašumā zem elektropārvades līnijām izsmidzina ķīmiskos herbicīdus, sazinieties ar viņiem, sūdzieties un lūdziet, lai jūs iekļauj nesmidzināšanas sarakstā.
  • Pērciet tauriņu komplektu. Mudiniet savus bērnus piedzīvot un novērtēt tauriņa dzīves ciklu no pirmavotiem.
  • Ziņojiet par visiem monarhu novērojumiem šeit.